Turbonun Tarihi Serüveni
Turbonun Tarihi Serüveni
Turbonun icadı ilk içten yanmalı motorların icadı ile neredeyse beraber başladı. Yakıt verimini arttırmak için 1885 ve 1896 yılları arasında Gottlieb Daimler ve Rudolph Dizel’in yaptığı çalışmalar, turboşarjların çalışma prensibi için altyapı oluştursa da henüz ortada elle tutulur bir şeyler yoktu. 1952 yılında sondaj mühendisi olan Albert Buchi egzoz gazlarının yardımı ile kullanılabilecek ilk Turbo’yu geliştirdi. Bu aynı zamanda uzun yıllar üzerinde geliştirmeler yapılacak ancak çalışma prensibi değişmeyecek olan ilk Turboşarj cihazıydı.
Kullanımın Yaygınlaşması
İlk Turboşarj ların kullanımı büyük motorlar, özellikle deniz motorları ile sınırlıydı. Daha sonra kamyon üreticileri Turbo’ya sıcak bakmaya başladılar ve fabrika çıkışlı Turbo’lu ilk araç (kamyon) 1938 yılında İsviçreli Sauer fabrikası tarafından üretildi.
Türbinlerle donatılan ilk otomobiller 1962 – 63 yıllarında Amerikan pazarında ortaya çıkan Chevrolet Corvair Monza ve Oldsmobile Jetfire idi. Açık teknik avantajlara rağmen, düşük güvenilirlik, bu modellerin hızlı bir şekilde ortadan kalkmasına yol açtı.
1970’lerde Formula 1 de dahil olmak üzere, spor otomobillerde turboşarjların kullanılmaya başlaması, turboşarjın popülaritesinde belirgin bir artışa yol açmıştır. O zaman, neredeyse tüm otomobil üreticileri en az bir turbo şarjlı motor modeli sunuyordu.
Vazgeçilmez Haline Geldi
Ancak birkaç yıl sonra turbo motorlar, turboşarjın, artan benzinli motor gücüne izin vermesine rağmen, yakıt tüketimini de önemli ölçüde artırdığı için, ölmeye başladı.
Turboşarjların geliştirilmesinde önemli bir atılım 1978 yılında bir türbin motoruna sahip ilk binek otomobil Mercedes-Benz 300 SD çıktığında gerçekleşti.
Aynı yıllarda, turbonun etkisiyle gücü atan ve yakıt sarfiyatı düşük dizel motorlar yolcu otobüslerinde de kullanılmaya başlandı.
1990 dan itibaren Turbo’lu dizel araçlar sadece yüksek güç ve düşük yakıt tüketimi anlamına gelmiyordu. Ayrıca düşük CO2 salınımı ve çevreye olan düşük kirletme etkisinden dolayı da tercih sebebi oldu. Ayrıca benzinli araçların materyal yapısının güçlendirilmesiyle, Turbo bu tip araçlarda da kullanılmaya başlandı.