Turbo Nasıl Çalışır
Turbolar, gelişmiş yakıt tasarrufu ve performans sağlar. Bir turbo, bir hava hacmini motora iten ve güç çıkışını arttıran temel bir “hava pompası” dır. Bu turbo, emme sistemindeki bir çarka doğrudan bir şaft ile bağlı olan egzoz sistemindeki bir türbin tarafından tahrik edilir.
Turbo Nasıl Çalışır
Akan daha fazla egzoz, motora daha fazla hava pompalanır. Çoğu otomotiv ve diğer bazı uygulamalarda, turbo tarafından giriş sistemi basıncının önceden ayarlanmış bir düzeye yükseltilmesiyle açılan bir atık kapısı sağlanır. Bu cihaz, bir aşırı yükün motora zarar vermesini önler.
Turbo pompalar ve motora hava sıkıştırırken, sıcaklık motorda yükselir. Bu sıcaklığı düşürmek ve turboyu verimli tutmaya yardımcı olmak için, birçok üretici ara soğutucuları ekliyor. Bir intercooler, hava için bir radyatördür ve genellikle ana radyatörün önünde bulunur. Bazı turboların ünitenin ömrünü arttırmak için kullandıkları bir diğer adım su soğutmadır. Bu turboyu soğutucu sistemine bağlayarak yapılır. Bunu yaparak, turbo işletim sıcaklığı, soğutma sisteminin sıcaklığı ile sınırlıdır. Bu ayrıca yatak takımını aşırı egzoz sıcaklığından korur.
Turbos, araca, modele ve modele bağlı olarak çok yüksek devirlerde çalışabilir. Doğru yağlamanın sağlanması için yağ kaynağının turboya tam ve temiz olarak girmesi çok önemlidir. Yağ beslemesi çok düşük düşerse veya pislikle kirlenmişse, turbo ünitesinin hasar görmesi olasıdır.
Turbo arızasının en yaygın nedenlerinden biri, yağ beslemesinde ya da yağ beslemesinde aşındırıcı malzemenin bulunmamasıdır. Arıza, hava akımını girişten giren ağır parçacıklardan da oluşabilir. Bu tür arızaları en aza indirmek için, temiz ve normal çalıştığından emin olmak için hava filtrenizi ve kanalınızı her zaman kontrol edin. Bir başka tür turbo arızası, motorun içindeki egzoz sisteminden çıkan nesnelerden kaynaklanabilir. Bu karbon, kırık motor parçaları, cıvata, kuruyemiş, pas vb.
Turbo arızası riskini en aza indirmeye yardımcı olmak için, takip edebileceğiniz bazı yararlı ipuçları aşağıda verilmiştir:
- Aracınızdaki yağı en az her 3000 milden değiştirin.
- Her zaman motor üreticisi tarafından önerilen yağı kullanın.
- Temizleme katkı maddelerini kullanmayın, bunlar parçacıkları ve diğer kalıntıları gevşetebilir.
- Başladığınız zaman motorun ısınmasını bekleyin. Sıcak havalarda önerilen süre 30-60 saniyedir ve sıcaklık düşer.
- Unutmayın, soğuk yağ kalın ve sıcak yağ kadar serbest akmaz.
- Isınma sırasında motorunuzu “devir” etmeyin, turbo tam bir yağ kaynağı almak için yeterli zamana sahip olmayabilir.
- Dururken, motoru bir süre rölantide bırakın. Sürüş ne kadar hızlı olursa, boşta kalma süreniz o kadar uzun olmalıdır.
- Unutmayın, turbo yüksek RPM’lerde serbest dönüyor ve motor kapandığında, yağ kaynağı da öyle. Motor düzgün bir şekilde boşta bırakılmamışsa, turbo hasar görebilir.
- Yağı değiştirdiğinizde, filtreye dikkat edin ve tam yağ basıncı gözlenene kadar motoru çalıştırmadan önce motoru kranklayın.